Uitweiding over ‘Drank en Drugs’

http://www.volkskrant.nl/opinie/drank-drugs-maar-geen-plezier-of-liefde~a4078344/

Tien dagen geleden schreef ik een opinieartikel in de Volkskrant over het nummer Drank & Drugs van Ronnie Flex en Lil’ Kleine. Ik betoogde dat Drank & Drugs een ‘anti-ideologie van neerslachtigheid’ vertegenwoordigt. In de media is dit op verschillende plaatsen (onder andere het EenVandaag item) opgevat als een morele afkeuring van de hit. Dit is echter niet mijn intentie geweest met het schrijven van dat artikel; de boodschap die ik hoopte te vertegenwoordigen was dat ook het publiek een verantwoordelijkheid draagt in haar relatie tot (pop)cultuur.

Ik geloof absoluut niet dat het nummer gevaarlijk is; zoals Giel Beelen (ook in dat EenVandaag item) illustreerde is de verheerlijking van genotsmiddelen in popmuziek al decennia een geliefd thema. De apocalypse laat nog op zich wachten. De huidige discussie is verstrand in het spuien van zinloze intuïties en Drank & Drugs kan netjes worden toegevoegd aan het lijstje van controversiële hits. Mijn analyse was echter een oproep, niet tot het afkeuren van Drank & Drugs (dit is nergens voor nodig), maar voor een onderzoek voorbij het moraliserende gemiemel.

De track is een reflectie van iets dat veel weerklank vindt, ook bij mij. Maar wat is dit precies? En waarom roept dit bij zoveel mensen ook een aversie op? Dit zijn de werkelijk interessante vragen. Wanneer de commotie rondom de track bedaard is (en wanneer alle intuïties benoemd zijn, zal dit vanzelf gebeuren), blijven deze vragen onbeantwoord. Dat is zonde. Zo blijft het debat hoppen van controverse naar controverse zonder dat wij daar als mensen werkelijk beter van worden. Mijn pleidooi blijft het, dat het loont om muziek serieuzer te nemen, precies omdat wij dan geforceerd worden antwoorden te formuleren op de vragen die er toe doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s