Vrede en de Dialoog

Dit is een oproep aan alle academici in Nederland: stop het wortel schieten van de haat, zwengel het denken weer aan, sla de brug naar de maatschappij. Europa kraakt onder zijn eigen angsten en helt over, richting de zwarte diepten van xenofobie en fascisme.  We staan aan de voet van een Europese crisis en een lange nacht van de leugen als wij gezamenlijk dit onheil niet weten af te weren. Kan het licht van het denken hier geen heil bieden?

                Haat werkt via ontkenning: de ontkenning van menselijkheid, gelijkwaardigheid, nabijheid. Daarentegen werkt het denken via de dialoog en de uitwisseling van gedachten, bevindingen, experimenten. Haat sluit af en verwerpt, denken opent en benadert. Deze openheid en toenadering is bij uitstek wat de universiteit te bieden heeft aan de maatschappij. De openheid van de vraag die niet bij voorbaat beantwoord is toont het denken als proces en als dialoog. Een dialoog kan alleen daar ontstaan waar openheid is voor het Andere – de dialoog is uitstel van oordeel en uitstel van geweld. Waar gedacht wordt, ontspannen de gebalde vuisten.

                Mijn oproep aan alle academici is daarom de volgende: breng de dialoog op gang. Zet uw kennis in werking. Geef publieke lezingen, benader de pers en vertaal uw ideeën zodat ze tot ver buiten het academische kunnen reiken. Deze vrije stroom van het denken als openheid is het sterkste tegengif voor het geweld dat sluimert aan onze Europese horizon.

Advertenties

7 gedachtes over “Vrede en de Dialoog

 1. […] moet dan spreken worden, maar een spreken met en niet enkel spreken over. Als de waarheid een dialoog is, dan zullen we ook moeten blijven […]

  Like

 2. […] een land beslist mee over de vormgeving van deze norm. Tolerantie is deel van een steeds hervatte, vredige discussie. In een ideale democratie verdwijnt daarom de assymetrie uit het tolerantie-begrip […]

  Like

 3. Reblogged this on From guestwriters and commented:
  Onwetendheid is dikwijls oorzaak van het kwaad. Onvoldoende kennis van andere culturen en mensen maakt dat angst soms over de geest kan komen en een negatieve houding tegenover de ander kan aan genomen worden.

  zij die meer kennis hebben verworven, de academici, dragen een grote verantwoordelijkheid in onze maatschappij. Aan hen is het ook om de media berichten bij te sturen en mensen verder in te lichten, over waarheden maar nog meer over onwaarheden. Leugens moeten ontkracht worden door hen die beter weten.

  Er zijn voldoende figuren die angst en verdeeldheid wensen te zaaien in Europa. De meeste politici zijn de voeling met hun kiezers verloren, waardoor de onvrede erg is toegenomen maar ook het kwaad kan kiemen.

  Hopelijk gaan de academici dit maal eerder optreden dan in de jaren dertig van vorige eeuw. Het is hoog tijd om de juiste energie door Europa te laten waaien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s